Patronatul Societatilor din Constructii sustine accesul constructorilor romani pe piete emergente

82 vizualizari
Patronatul Societatilor din Constructii
Distribuie pe
Patronatul Societatilor din Constructii, membru UGIR, a organizat in data de 7 noiembrie 2013 Forumul international pe tema: "Accesul constructorilor si dezvoltatorilor in piata globalizata. Etica si securitatea afacerilor”. La eveniment au participat peste 120 de invitati - membrii Boardului Director ai Uniunii Europene a Dezvoltatorilor si Antreprenorilor din Constructii – UEPC (lideri de asociatii de profil din peste 10 tari europene, delegatie condusa de Dl. Jose Manuel Galindo – Presedinte) in care PSC este membru activ, oameni de afaceri si reprezentanti ai asociatiilor patronale din Bulgaria, Federatia Rusa, Irak, inclusiv din Regiunea Kurdistan si Algeria, cu care PSC are colaborari stranse, precum si cei mai relevanti antreprenori romani din constructii, reprezentanti ai Ministerelor Economiei si cel al Dezvoltarii Regionale si Adminstratiei Publice, operatori bancari (EXIMBANK) si de asigurari (AON) cu activitate internationala, presa generala si de specialitate.
Concluziile Conferintei Internationale a Patronatului Societatilor din Constructii vizeaza tematici de actualitate si de interes pentru comunitatea locala.

Presedintele Uniunii Europene a Dezvoltatorilor si Antreprenorilor din Constructii - UEPC, Domnul Jose Manuel Galindo Cueva, a accentuat importanta globalizarii, care presupune implicit si colaborare, afirmand ca exista mari oportunitati de investitii in Europa. „Europa este calificata prin experienta sa, si tehnologiile pe care le poate folosi. Uneori pietele internationale nu sunt foarte usor de accesat de companii si tari singure. Este nevoie de un cadru sa fie sprijinite pentru a face fata acestei situatii”. Presedintele UEPC a adaugat ca etica in afaceri s-a schimbat si ca lipsa de etica provoaca pierderi in companii si firme, pentru ca etica merge mana in mana cu respectarea cadrului legal.

Excelenta Sa, Domnul Ambasador al Irakului la Bucuresti, Omer Ahmed Karim Berzinji, a afirmat ca unul dintre obiectivele sale principale in Romania este sa incurajeze investitiile in Irak, precizand ca exista o lege a investitiilor care incurajeaza investitorii straini sa investeasca in Irak: "Irakul reprezinta un munte de aur. Va invit sa veniti sa ne ajutati sa scoatem aurul din acest munte”.

Domnul Director General la Ministerul Economiei Costin Lianu a pus accent pe importanta clusterelor si retelelor: "Piata este a integratorilor, a celor care reusesc sa ajunga cat mai aproape de satisfacerea cererii care are valori mari. O sansa a Romaniei care tine de geografie si pe care ar fi pacat sa o ratam este tocmai aceasta a coridoarelor logistice si a modului in care vom reusi sa captam o parte din transporturi de produse dintre est spre centrul si vestul Europei din Romania prin Portul Constanta si prin infrastructura de transport a Dunarii. Este important sa ne conectam la aceste coridoare logistice care au impact direct asupra posibilitatilor de a face afaceri in sectorul Dumneavoastra”.
“Ministerul Dezvoltarii sustine certificarea operatorilor din constructii. Certificarea este necesara pentru asigurarea calitatii lucrarilor. Nu putem asigura certificarea fara pregatirea specialistilor din constructii. Trebuie sa avem puncte de certificare in intreaga tara”, a sustinut Domnul Director General in cadrul Ministerului Dezvoltarii, Cristian Paul Stamatiade.

Directorul General al patronatului de profil din Rusia, RSS, Domnul Andrei Anatolievich Kasheli, a lansat si el o invitatie constructorilor romani de a investi in Rusia, si totodata, de a colabora cu constructorii din aceasta tara.

Co-presedintele Consiliului de Export, Domnul Mihai Ionescu, a declarat ca peste 82% din exportul Romaniei de bunuri este realizat de firme cu capital majoritar, minoritar strain. “Din pacate, si o spun cu regret, sectorul constructiilor a fost mai putin prezent in ultima perioada in balanta de incasari externe a Romaniei. Faptul ca anul acesta, pentru prima data dupa 23 de ani, avem o balanta de plati excedentara este un lucru bun, o contributie importanta au avut-o si societatile de constructii, dar cred ca aveti inca un potential imens de exploatat pe piata internationala in domeniul Dumneavoastra de activitate. Acest excedent la balanta de plati s-a realizat in buna masura, si poate este o provocare pentru Dumneavoastra, datorita prezentei capitalului strain”.

Presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, Domnul Cristi Erbasu, a declarat ca “Pe zona constructiilor nu putem vorbi de cresteri in anul 2013. Din pacate, 2013 este rodul proiectelor pregatite in 2012. Din cauza faptului ca multi oameni politici au fost preocupati de alegeri in 2012, nu s-a pregatit din punct de vedere al proiectelor de constructii si anul 2013. Evident ca proiectele au demarat mai greu si abia acum, in a doua parte a anului, au aparut licitatii, au aparut proiecte noi. Sper ca in 2014 sa putem discuta de o revenire si in domeniul constructiilor. Pana la urma, constructiile depind extrem de mult de investitii. Atat timp cat investitiile in domeniul privat sunt extrem de scazute, sunt limitate, depindem de resursele bugetare. Cel mai bine ar fi sa insistam pe fondurile europene. Intr-adevar, in 2013 a fost o absorbtie mult mai mare ca in anii anteriori, dar este loc de mult mai mult, iar pe langa aceste fonduri, trebuie incurajate si investitiile in domeniul privat”.

Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii - ARACO, Domnul Laurentiu Plosceanu, a declarat ca neplata arieratelor firmelor loveste in competitivitatea acestora, precizand ca este nevoie de etica in aceasta afacere unde coruptia si frauda din cauza amprentei politice sunt foarte prezente.

Programul a fost organizat cu sprijinul sponsorilor - Ceresit, Reyners, Teraplast, Brikston, Sipex si a partenerilor media: Agenda Constructiilor, Bursa Constructiilor, Constructiv, Curierul National, Easy Engineering si Masini si Utilaje pentru Constructii.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video