Studiu: Lumina naturală îmbunătățește starea de spirit

31 vizualizari
studiu lumina naturala
Distribuie pe

Studiu VELUX România: Peste 70% dintre români spun că starea de spirit le este îmbunățită de prezența luminii naturale în locuințe

Astăzi, mai mult ca oricând, sănătatea și bunăstarea mentală este importantă, având în vedere ritmul de viață alert și stresant la care este supusă populația. Iar românii nu fac notă discordantă. Potrivit celui mai recent studiu VELUX România, realizat la nivel național în rândul populației urbane, active din țara noastră, 72% dintre respondenți au afirmat că starea de spirit le este mult îmbunătățit de accesul la lumina naturală în locuințe, cu precădere femeile, a căror bunăstare este direct impactată de lumina naturală în poporție de  87%.

Lumina naturală este un factor primordial în securizarea unui nivel optim al bunăstării fizice și mentale a populației, iar găsirea unor modalități de reîncărcare și relaxare este esențială. Expunerea la lumina zilei poate contribui la îmbunătățirea stării de spirit, la reducerea anxietății și a depresiei și la îmbunătățirea calității somnului. În plus, lumina zilei are un impact direct asupra ritmului circadian, ceasul intern care ne reglează ciclul somn-veghe și ajută organismul să producă vitamina D, care este esențială pentru sănătatea și bunăstarea generală.

VELUX România, unul dintre principalii producători de ferestre de mansardă, ce comercializează produse și soluții pentru case inteligente, a realizat un studiu la nivel național, pe un eșantion reprezentativ de peste 1000 de persoane din mediul urban, cu vârste de peste 18 ani, pentru a concluziona impactul accesului la lumina naturală în locuințele românilor.

Cercetarea, realizată de Reveal Marketing Research, pentru VELUX, coincide cu Ziua Internațională a Fericirii (20 martie) și are ca obiectiv tragerea unui semnal de alarmă și creșterea conștientizării asupra importanței sănătății și bunăstarii mentale în România.

Astfel, pentru marea majoritate a respondenților – 72% dintre ei,  starea de spirit este foarte mult îmbunătățită de lumina naturală din locuințe. Femeile declară un impact mai mare al luminii naturale din locuință asupra stării de spirit, 87% indicând o imbunatățire și 76% o imbunătațire foarte mare.

În plus, 77% din participanții la studii afirmă că starea lor mentală este influențată negativ de timpul petrecut  într-un mediu fără acces la lumină naturală și aer curat. Cea mai afectată categorie de privarea de lumină natural sunt tinerii între 18 și 24 de ani, 85% dintre ei declarând că resimt efectele lipsei de lumina naturală. Opinia că timpului petrecut într-un mediu fără acces la lumină naturală și aer curat influențează negativ starea mentală este mai puțin răspândită printre respondenții  mai în varsta,  72% dintre cei peste 45 de ani având această părere.

Pe de altă parte, 75% dintre participanții la cercetare afirmă că tonusul mental le este influențat pozitiv de timpul petrecut într-o cameră cu multă lumină naturală, comparativ cu o încăpere cu puțină lumină naturală sau deloc. Dintre aceștiaa, tot femeile – în proporție de 78%,  declară un impact mai mare al timpului de calitate petrecut în încăperi cu lumina naturală suficientă.

Riscurile privării de lumină naturală: Anxietate, depresie, stres general

Conform cercetării VELUX România, 54% dintre respondenți resimt efecte precum stres, dezorientare sau anxietate în momentul în care se trezesc într-o încăpere intunecată.  Astfel, 30% din eșantion s-a declarant dezorientat și trist la moment trezirii din somn într-o cameră fără lumina zilei, 12%- anxios și stresat, respectiv 12% - deprimat și trist.

În ceea ce privește măsurile care se pot lua pentru a crește nivelul de conștientizare al efectelor lipsei luminii naturale din casele românilor, prima ar fi informarea și educarea populației în această direcție.

Majoritatea respondenților (62%) consideră ca trebuie făcut mai mult pentru educarea publicului cu privire la impactul luminii naturale asupra sănătății mintale, femeile exprimând această părere într-o masura mai mare (67%), comparativ cu bărbații (57%).

”VELUX se angajează să promoveze o viață mai bună prin intermediul luminii naturale, iar acest lucru se vede la primă mână în soluțiile și produsele oferite, proiectate mereu cu obiectivul de a aduce o îmbunătățire a bunăstării mentale și fizice. Mai multă lumină naturală în casele noastre înseamnă automat și o calitate generală a vieții mai bună. Astăzi este 20 martie, Ziua Mondială a Fericirii, iată un moment oportun pentru rezoluții și măsuri sănătoase și necesare”, declară Noemi Ritea, Director de Piata VELUX Romania și Moldova.

VELUX oferă soluții inovatoare pentru lumina naturală de peste 75 de ani. Astfel, ferestrele de mansardă, pentru acoperiș terasă, rulouri interioare, produsele pentru protecție solară și roletele exterioare sunt o modalitate simplă și eficientă de a aduce mai multă lumină naturală, aer proaspăt și eficiență energetică sporită în locuințe.

Pentru mai multe informații despre Grupul VELUX, vizitați velux.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 4.000 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video