Light + Building 2014: tehnologia inteligenta de automatizare promite mari economii de energie in cladiri

136 vizualizari
Light + Building 2014
Distribuie pe


Frankfurt am Main
30 martie – 4 aprilie 2014

Utilizarea auto-suficienta si durabila a energiei, devine din ce in ce mai mult obiectivul lumii moderne. Prin urmare, tema Light+Building de anul acesta va fi „Explore Technology for Life - cea mai buna energie este energia care nu este consumata”.

Smartphone-urile si tabletele PC sunt din ce in ce mai utilizate pentru controlul serviciilor tehnologice pentru cladiri
Costurile energiei sunt in crestere. Iar acest lucru se aplica in mod egal carburantilor sau uleiurilor utilizate la incalzire. Trecerea de la energie nucleara in Germania si promovarea surselor regenerabile de energie au dus la o crestere disproportionata a preturilor, in special a electricitatii. Desi se incearca incetinirea ritmului de crestere, optiunea efectiva de reducere a costurilor, de ex. reducerea consumului de energie, nu este adesea subiectul dezbaterilor publice. Exista intr-adevar, un mare potential de reducere a costurilor prin utilizarea sistemelor moderne de automatizare, mai ales in cladirile existente.

Pe langa echiparea cu echipamente si componente eficiente energetic, precum pompe de caldura si sisteme de iluminat eficiente energetic, este posibila si cresterea eficientei cladirii per ansamblu. De interes special in domeniul serviciilor tehnologice pentru cladiri sunt aplicatiile electrice, precum tehnologia energetica, elementele de iluminat si mecanice, cum ar fi incalzirea, aerul conditionat si ventilatia.

Automatizarile inteligente pentru cladiri reduc consumul energetic
Utilizarea serviciilor tehnologice inteligente pentru cladiri, pentru controlul diferitelor sisteme in conformitate cu momentul zilei si nivelul cererii, poate duce la economii mari de energie. De ex, un regulator inteligent poate asigura faptul ca o incapere este incalzita doar in momentul utilizarii sau ca lumina este oprita daca nu este nimeni in incapere. Tehnologia informatiei constituie baza si, in multe cazuri, mijloacele tehnice necesare pentru serviciile tehnologice inteligente pentru cladiri este metoda standard de conectare a diverselor dispozitive intr-o retea simpla. La fel ca in domeniul tehnologiilor industriale de automatizare, de-a lungul anilor au fost dezvoltate numeroase sisteme bus si de comunicatie. Automatizarea cladirilor poate fi numita „inteligenta” doar daca toate sistemele pot comunica intre ele. Doar atunci pot fi coordonate intre ele sistemele automate si astfel sa creasca per ansamblu eficienta energetica a intregii cladiri. 

Pentru a economisi intr-adevar energie este esential ca, intr-o cladire mare de birouri, de ex. – sistemul de iluminat, storurile, precum si sistemele de incalzire si aer conditionat, sa functioneze in retea. Astfel, nivelul de iluminare poate fi controlat in conformitate cu nivelul de lumina naturala si pornit cu ajutorul unui senzor de miscare atunci cand cineva intra in incapere. Pentru a oferi utilizatorilor posibilitatea de a alege setari individuale, cele mai multe sisteme sunt dotate cu un panou de comanda, prin intermediul caruia utilizatorul poate introduce valori cum ar fi temperatura camerei si intervalele de iluminat, in cadrul unui interval prestabilit. Toate datele incaperilor individuale sunt incluse intr-o unitate de management si operare prin intermediul unei retele, unde pot fi analizate si facute ajustarile necesare sistemului, avand in vedere consumul de energie. Interactiunea dintre sistemul principal de automatizare al cladirii si unitatile individuale de reglare este una dintre principalele cerinte ale sistemului per ansamblu.

Automatizarea cladirii are potentialul de a deveni si mai importanta in cazul in care sistemul de energie electrica poate fi conectat la o „retea inteligenta”. Atunci, consumatorii electrici, precum pompa de caldura sau statia de incarcare pentru automobile poate fi pornita si oprita pentru a consuma energie doar atunci cand este mai putin costisitoare. Exista inca multe activitati de dezvoltare necesare a fi facute cu privire la comunicarea intre retelele si cladirile inteligente. Insa pot fi vazute idei de solutionare a acestei probleme, la Light+Building 2014, Expozitia Internationala dedicata Arhitecturii si Tehnologiei, care va avea loc la Frankfurt am Main in perioada 30 martie – 4 aprilie 2014.

Automatizari pentru locuinta
Datorita dezvoltarilor din domeniul tehnologiei informatiei, sunt disponibile acum sisteme de automatizare pentru cladiri la preturi care le fac atractive unei piete mai largi. Tehnologia de control bazata pe IT are in prezent un pret aflat in scadere, in timp de preturile la energie sunt in crestere. In multe cazuri, o investitie intr-o tehnologie moderna de automatizare a cladirii se poate amortiza intr-un interval foarte scurt de timp. Pe langa potentialul de reducere a consumului energetic, unul dintre factorii care contribuie la acceptarea sistemelor de automatizare a cladirilor este gradul mai mare de confort oferit.

Preturile mai atractive inseamna ca sistemele de automatizare sunt adoptate si in locuintele individuale, unde deschid noi perspective pentru reglarea usoara a luminii, temperaturii si sistemelor de securitate, economisind in acelasi timp energie. Una dintre cele mai recente tendinte este de a utiliza un smartphone sau o tableta PC ca unitate de control pentru sistemul de automatizare. Astazi, o mare parte a populatiei este familiara cu operarea intuitiva de tip touch-screen. Un avantaj in plus este faptul ca smartphone-ul poate fi utilizat pentru controlul la distanta a unei cladiri, de ex. pentru a porni incalzirea in timp ce calatoriti spre casa, pentru a va asigura temperatura optima la sosire.

Producatorii prezinta solutii de sisteme la Light+Building
La viitoarea editie Light+Building, un numar mare de producatori de sisteme de automatizari pentru cladiri si locuinte isi vor prezenta tehnologiile dezvoltate si solutiile software, in Pavilionul 9.0. Alte aplicatii vor fi expuse in Pavilionul 8 si 11. Modalitatile in care cladirile in retea comunica cu reteaua inteligenta si modul in care genereaza, stocheaza si consuma energie, vor fi exemplificare in cadrul unei expozitii speciale, „Smart powered building – your building in the smart grid” („Cladirea cu comanda inteligenta – cladirea in reteaua inteligenta”). Unul dintre punctele de interes ale acestei expozitii de instalatii din viata reala este pe interfata dintre cladiri, retea si sistemele de solutii adecvate, atat pe partea de hardware cat si de software. Aceasta expozitie speciala este o initiativa a Messe Frankfurt cu sprijinul Asociatiei Germane din domeniul Industriei Electrice si Electronice (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V. – ZVEI).

Pe langa aceasta expozitie speciala, E-House, evenimentul organizat de Central Association of the German Electrical and Information Technology Trades (Zentralverband der Deutschen Elektro- und Informations-technischen Handwerke – ZVEH) in Pavilionul 8.0 va oferi perspective realiste asupra posibilitatilor oferite de cladirile inteligente avand in vedere eficienta energetica, confortul, siguranta si securitatea, evidentiind conceptele eco si multifunctionale pentru cladiri bazate pe sistemele in retea.

Tema principala Light + Building 2014: lumina si sanatatea

Efectul iluminatului dinamic asupra oamenilor
Timp de multi ani, iluminatul a fost redus la functia sa de baza: iluminarea dupa lasarea intunericului pentru a permite desfasurarea in continuare a activitatilor. Insa este recunoscut acum ca lumina are o importanta deosebita asupra oamenilor si sanatatii acestora. 
Lumina determina in mod semnificativ bunastarea noastra, controleaza programul nostru de somn/veghe, iar in acest context, tehnologia moderna a sistemelor de iluminat permit acum utilizarea orientata a surselor de iluminat in spitale, birouri sau scoli de ex., in spatii in care aceasta are un impact semnificativ asupra recuperarii noastre, a performantei sau a nivelului concentrarii.

Al treilea tip de fotoreceptor - lumina controleaza ceasul nostru intern. Faptul ca acest lucru este posibil se datoreaza unei descoperiri facute de cercetatori in urma cu aprox. 10 ani. In 2012, acestia au descoperit al treilea tip de fotoreceptori in ochi, asa-numitele celule ganglioni care sunt distribuite pe retina. Ceea ce este neobisnuit la aceste celule este ca ele nu au nici un rol in procesul vederii. In schimb, ele sunt conectate direct la o zona din creier care ne regleaza „ceasul interior” si obisnuieste corpul nostru si metabolismul acestuia la ciclul zi-noapte. 
Cercetatorii au stabilit modul in care lumina zilei, de fapt, afecteaza corpul si performantele noastre, aflate in declin la amiaza, sensibilitatea la durere fiind mai mare dupa-amiaza si memoria pe termen scurt, care lucreaza cel mai bine in dimineata. Modul de viata al societatii industrializate de astazi se caracterizeaza printr-un model de timp fix, iar de regula oamenii nu mai sunt capabili sa-si urmeze ritmul natural biologic. Drept urmare, solutiile de iluminat trebuie sa aiba un efect pozitiv asupra ritmului existentei umane. Asa-numita arhitectura bazata pe lumina zilei este bazata pe utilizarea cat mai intensa a luminii naturale, la care se adauga lumina artificiala atunci cand este necesar. In schimb, in incaperi sau cladiri in care lumina zilei este slaba, este posibila stimularea procesului natural de iluminare folosind becuri moderne si sisteme de management al iluminatului astfel incat sa se reproduca acelasi efect biologic. De ex., dimineata, o lumina albastra serveste pentru a motiva, in timp ce una albastru-deschis dupa-amiaza stimuleaza concentrarea, tonurile de galben si oranj fiind potrivite pentru sfarsitul zilei de lucru. Studiile au aratat ca angajatii dintr-un astfel de mediu dorm mai bine si sunt mai productivi pe durata zilei, contribuind per ansamblu la o bunastare generala, care desigur, la randul sau, are un efect benefic asupra muncii si motivatiei.

Asemenea solutii de iluminat cu asa-numit impact biologic sunt utilizate in domeniul sanatatii si educatiei. Un exemplu este utilizarea iluminatului dinamic intr-o casa de odihna destinata persoanelor varstnice din Austria, in care majoritatea locatarilor sufereau de dementa. Aceste persoane aveau adesea episoade de somn/veghe neregulate si tendinta de a se plimba in sus si in jos toata noaptea. In acest caz, cercetatorii au folosit o solutie de iluminat capabila a rula o serie de scenarii de iluminat in ceea ce priveste intensitatea luminii, rezultatul: in functie de modul de iluminat, locatarii au fost mai atenti, mai comunicativi si mai activi. In multe cazuri, activitatea din timpul zilei au dus la crearea unui program de somn/trezire normal, fiind redus numarul somniferelor utilizate. Un alt studiu intreprins la o scoala a aratat faptul ca iluminatul dinamic in salile de clasa a avut un efect de crestere a nivelului de concentrare asupra elevilor sau de linistire a acestora.

„Lumina si sanatatea” este una dintre temele principale ale Light + Building, in perioada 30 martie – 4 aprilie 2014 la Frankfurt am Main, acesta fiind cel mai mare targ dedicat sistemelor de iluminat si tehnologiilor pentru cladiri. Pe langa lampile LED/OLED si noi tehnologii inovatoare de iluminat, producatorii internationali vor expune sisteme pentru controlul inteligent al iluminatului, care este baza iluminatului dinamic in armonie cu nevoile oamenilor.

Light+Building 2014: 80% din spatiul expozitional rezervat cu un an inainte
Cu un an inainte de inceperea evenimentului, 85% din spatiul expozitional era deja rezervat, primind inregistrari de la lideri de pe toate pietele de profil. In jur de 2.300 companii isi vor prezenta aici ultimele produse si inovatii pentru iluminat, inginerie electrica, automatizari pentru locuinte si cladiri, software pentru industria constructiilor. 

Atentia este indreptata la Light+Building 2014 pe eficienta energetica in ambele sensuri, ecologic si economic. Reprezentantii industriei vor prezenta solutii si tehnologii care reduc consumul energiei in cladiri si cresc nivelul de confort. Spectrul de produse va acoperi toata gama, de sa tehnologia cu LEF, la fotovoltaica si electro-mobilitate, utilizarea inteligenta a electricitatii cu ajutorul contoarelor si retelelor inteligente. Datorita acestei game extinse de produse din domeniul iluminatului, Light+Building este cea mai mare platforma din lume dedicata pietei sistemelor de iluminat, o piata aflata in schimbare si dominata de noi surse de iluminat. Pe langa acestea, Light+Building va prezenta sisteme de iluminat decorative pentru spatii private si business, in toate stilurile si categoriile de pret. Prin combinarea sistemelor de iluminat si a serviciilor tehnologice pentru cladiri, industria ofera un spectru integrat care are o contributie decisiva la exploatarea potentialului de economisire a energiei la maxim.

Editia precedenta Light+Building 2012 a stabilit un nou record al vizitatorilor in domeniul vizat. 196.000 vizitatori au venit sa vada gama de produse si servicii oferite de peste 2.300 producatori. Acoperind un spatiu expozitional de 240.000 mp, categoriile de vizitatori au inclus arhitecti, ingineri, proiectanti, arhitecti de interior, designeri, artizani si reprezentanti ai comertului si industriei.

http://light-building.messefrankfurt.com/frankfurt/en/besucher/willkommen.html

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.887 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.110 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.210 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video